flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо розгляду справ, які пов’язані із повномасштабною війною проти України

27 травня 2022, 13:21

Війна в Україні, розв’язана російською владою, триває вже понад три місяці.

Захист держави точиться на всіх фронтах, а також всередині країни, де з’являється ворог в обличчі зрадників, які надають підтримку окупантам і яких необхідно виявити та покарати.

Коростенський міськрайонний суд продовжує свою роботу у цьому напрямку.

Так, судом розглянуто кримінальне провадження відносно громадянина України, який виявився прихильником країни агресора – Російської Федерації, та тривалий час здійснював публічні заклики до підтримки рішень та дій цієї держави щодо необхідності об’єднання України, Російської Федерації та Білорусі в одну державу, закликав громадян до підтримки збройної агресії Російської Федерації проти України, а також щодо необхідності капітуляції України перед військово-політичним керівництвом Російської Федерації.

Бувши обвинуваченим, в суді він беззастережно визнав свою провину та щиро каявся.

За злочинні дії колаборанта було позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, строком на одинадцять років.  

На розгляді Коростенського міськрайонного суду перебувають ще два кримінальних провадження по обвинуваченню громадян у вчиненні кримінального проступку, передбаченого статтею 111-1 ч. 1 Кримінального Кодексу України.

Про результати розгляду справ буде повідомлено.

 

Відповідальність за вчинення державної зради передбачена статтею 111  Кримінального Кодексу України :

  1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, -

карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

  1. Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану, -

караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

  1. Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання. 

Примітка. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прессекретар суду