flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про розгляд резонансних справ

06 травня 2022, 12:16

Інколи дехто вважає, що нічого поганого немає у тому, щоб взяти собі чуже. І навіть тоді, коли на такі дії не отримав добровільної згоди жертви. У такому випадку в хід іде фізична сила. Так вирішив діяти молодик, поклавши око на мобільний телефон та сумку чоловіка, який на своє нещастя знаходився у цей час на вулиці.

Злочинець здійснив напад на нього напад, завдавши ударів електрошокером, через що останній впав та отримав забої голови.

Відразу зазначимо, що така жорстокість, яка в будь-якому випадку не має виправдання, ще й не принесла зловмиснику користі, оскільки крім паспорта потерпілого, у викраденій сумці не було а ні грошей на картках, а ні інших цінних речей.   

            Мабуть, ця невдача «надихнула» нашого героя на наступні кримінальні подвиги, оскільки надалі він здійснив крадіжку чоловічого одягу на ринку.

       І хоч у суді обвинувачений казав, що не пам’ятає ні часу ні дати, коли мала місце подія, ні його запевнення, що він начебто добровільно відносив викрадені речі до поліції, такий раптовий «напад амнезії» та «щире каяття» не позбавили його від відповідальності.

       За небажання вести чесний спосіб життя та потяг збагачуватися коштом інших, зловмисник отримав покарання у виді 4 років позбавлення волі. Будемо вірити, що за цей час він має подумати над тим, що у світі існує багато варіантів чесної праці, без завдання шкоди іншим та ризику потрапити до в’язниці.

___________________________________________________________________________

 

Інша прикра історія сталася з представником військового комісаріату який, виконуючи свої посадові обов’язки, прибув за адресою проживання громадянина, якому мав вручити повістку згідно з вимогами закону.

Але замість цього натрапив на зустріч із батьком призовника, якому здалося, що його батьківським обов’язком є захист сина від усіх несподіванок у житті, у тому числі і від проходження медичної комісії.

          Як один із варіантів такого захисту самим доцільним йому здався удар ногою.                                                              Як виявилося у судовому засіданні, такий конфлікт вже мав місце і раніше, однак подальшу розв’язку отримав вже у суді.

За вчинення такого «не громадянського проступку» громадянин отримав покарання у виді 100 годин громадських робіт.

 

            Сподіваємося, що чоловік зробить відповідні висновки на майбутнє, оскільки наступний обвинувачений, який потрапив до суду, будучи раніше засудженим, на шлях виправлення не став і повторно вчинив умисний злочин.

Вже скоївши минулого року крадіжку, молодий чоловік не переглянув свої життєві позиції та знову зазіхнув на чуже майно. Побачивши у потерпілого мобільний телефон, свідомо захотів ним заволодіти, та забрав його з кишені останнього.

Щире каяття хлопця та обіцянка дотримуватися усіх, покладених на нього судом обов’язків сприяли звільненню від призначеного судом покарання у виді позбавлення волі, з призначенням іспитового строку в один рік. 

 Саме таке покарання, на думку суду, має бути достатнім для його виправлення та запобігати новим злочинам.

           

            Далі мова піде про наслідки, які настають через недбале відношення до своїх обов’язків особами, які уповноважені на здійснення господарської діяльності.

            Так, голова правління одного з спеціалізованих кар’єрів по видобуванню граніту, бувши обізнаним про призупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, вирішив не чекати дозволу на проведення буровибухових робіт та підписав заявки на їх проведення.

Внаслідок таких дій довкіллю було спричинено збитків на суму більш мільйона гривень.

Оскільки вся матеріальна шкода була відшкодована, чоловіку призначили покарання у виді двох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати адміністративні посади на підприємствах усіх форм власності на той же термін, без застосування штрафу.

___________________________________________________________________________

На жаль, трапляються і прикрі випадки завдання шкоди громадянам зі сторони державних органів, які б мали навпаки, стояти на варті їхнього захисту.  

            Підставою розгляду однієї з таких справ судом стало звернення громадянки до Державної митної служби України, Київської митниці Держмитслужби, Державної казначейської служби України з позовом, в якому вона просила відшкодувати моральну шкоду, завдану незаконними діями посадових осіб митної служби в сумі 100000 гривень.

            Така сума, за її переконанням, мала компенсувати наслідки страждань, яких вона зазнала при перетині кордону, коли поверталася до України разом з трьома малолітніми дітьми та чоловіком на автомобілі, пропуск якого через кордон був заборонений під час подання митної декларації державним інспектором.

В результаті таких дій інспектора вона з трьома малолітніми дітьми перебувала протягом 9 ти годин на митниці без їжі, води та тепла, вимушена була повертатися додому тільки на автомобілі "таксі", а також тривалий час була потім позбавлена свого права пересуватися на власному автомобілі територією України. Всі ці фактори спричинили їй значну моральну шкоду у вигляді душевних страждань - стресу та неспокою, а також упродовж тривалого часу вона була змушена доводити протиправність дій відповідача в судовому порядку.

Суд пристав на бік постраждалої громадянки та стягнув з Державного бюджету України на її користь сім тисяч гривень в рахунок відшкодування моральної шкоди, заподіяної протиправним рішенням Київської митниці Держмитслужби.

Отже, продовжуємо працювати на захист прав громадян та прямуємо спільними зусиллями до нашої перемоги!

 

Прессекретар суду