flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо розгляду справ, які пов’язані із повномасштабною війною проти України

06 травня 2022, 12:11

Війна в Україні розкрила обличчя зрадників і колаборантів, які співпрацюють із російськими військами чи підтримують дії армії РФ у соціальних мережах. Ця зрадницька співпраця з ворогом полягає у розкритті інформації іншій стороні, дезертирстві і боротьбі на стороні сил ворога, участі у пропаганді на користь ворога або надання адміністративної підтримки окупанту.

                        Заходи, які приймаються державою стосовно громадян за вчинення спільних з ворогом дій, що направлені на нанесення шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності державній, економічній чи інформаційній безпеці України визначені та приймаються на підставі  Закону України «Про захист української державності від проявів колабораціонізму».

Використання інформаторів та інших посібників сторонами в збройному конфлікті є звичайною практикою під час війни. Тому в Україні активно розшукують ймовірних колаборантів, які ведуть підривну діяльність проти своєї держави на користь ворог.

На розгляді Коростенського міськрайонного суду Житомирської області перебувають три кримінальних провадження по обвинуваченню громадян у вчиненні кримінального проступку, передбаченого статтею 111-1 ч. 1 Кримінального Кодексу України.

Один обвинувальний акт у кримінальному провадженні за даною статтею Кримінального Кодексу України повернуто прокуратурі.

Про результати розгляду справ  Коростенський міськрайонний суд буде  повідомляти надалі.

Відповідальність за вчинення державної зради передбачена статтею 111  Кримінального Кодексу України :

  1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, -

карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

  1. Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану, -

караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

  1. Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

 

Примітка. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прессекретар суду