flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Резонансні справи або що цікавить суспільство. Інформація суду

17 червня 2021, 09:11

Першочерговою задачею, яка стоїть перед судовою владою, залишається висвітлення судової практики та резонансних слухань.

Однією з вимог суспільства є бажання громадян бути ознайомленими з діяльністю суду, результатом якої є постановлення справедливих рішень.

На розгляді Коростенського міськрайонного суду перебуває досить значна кількість справ, які викликають зацікавленість громади. Такі справи пов’язані з тяжкими злочинами, проступками, які завдають шкоди державі та суспільству.

Судовий процес, який відбувається в такій категорії справ, є тяжким, з достатньо великою кількістю судових засідань, оскільки вивчення матеріалів, дослідження доказів у справі та визначення вини або невинуватості людини, яка є її фігурантом, потребує величезної уваги, досконального знання законодавства та кропіткої щоденної праці. Тільки на таких засадах ґрунтується судочинство, призначення якого – справедливий та незалежний суд. 

Серед переліку таких справ, які перебували у провадженні суду, вже постановлені рішення, з якими ми хочемо ознайомити громадськість.

Так, судом розглянуто кримінальну справу про умисне вбивство та дві кримінальні справи про замах на умисне вбивство.

Чоловіка, який скоїв умисне вбивство чоловіка, з яким у нього склалися неприязнені відносини на роботі, засуджено до 7 років позбавлення волі, з урахуванням щирого каяття у вчиненому, молодого віку обвинуваченого, складного життєвого стану, у якому він опинився, відсутності власного помешкання та тривалої неправомірної поведінки потерпілого відносно нього.

Чоловіка, який скоїв закінчений замах на вбивство, умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, засуджено до 5 років позбавлення волі. Саме таку міру покарання суд визнав справедливим, оскільки підсудний цілеспрямовано заподіяв численні ножові рани у життєво важливі органи знайомій, з якою розпивав спиртні напої, та залишивши її у безпорадному стані, знищив знаряддя злочину.

До 9 років позбавлення волі засуджено чоловіка, який маючи намір позбавити життя свою дружину, вчинив її розстріл з мисливської рушниці, погрожуючи при цьому свідкам-сусідам розстріляти їх у випадку, якщо вони намагатимуться надати потерпілій допомогу. Довести свій злочин до кінця обвинуваченому завадив його неповнолітній син та сусід, які, не зважаючи на ризик, прийшли на допомогу пораненій жінці.

Варто зазначити, що всі три злочини були скоєні винними у стані алкогольного сп’яніння.

 До 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки одного та 6 років позбавлення волі другого, засуджено чоловіків, які вчинили розбійний напад на громадянина із метою викрадення його особистого майна, заподіявши останньому тілесні ушкодження.

Також, за ухилення від призову на військову службу та у супереч вимогам Конституції України  та Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» засуджено до 1 року обмеження волі чоловіка, який умисно, починаючи з листопада 2020 року не з’являвся до Коростенського ОМВК та не повідомляв причини неявки.

Дана інформація створена для  більш чіткого уявлення про роботу суду по розгляду категорії справ, які є резонансними та становлять суспільний інтерес.

Прессекретар суду