flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неповна інформація щодо боржника не є підставою для повернення виконавчого документа

09 вересня 2020, 14:25

Відсутність у виконавчому документі будь-якої інформації щодо боржника, зокрема дати народження, паспортних даних, не позбавляє виконавця можливості скористатися своїм правом та отримати таку інформацію у відповідних установах.

 

На це звернув увагу Касаційний цивільний суд у справі №761/20750/13-ц. Суди попередніх інстанцій визнали, що державний виконавець правомірно повернув виконавчий документ банку, оскільки в ньому не зазначена дата народження боржника. 

Натомість КЦП зауважив, що вимоги до змісту виконавчого листа встановлені в ч.1 ст.18 закону «Про виконавче провадження». Там передбачено, що у виконавчому листі потрібно зазначати індивідуальний ідентифікаційний номер боржника (фізичної особи). Разом з тим відповідно до п.3 ч.3 ст.11 закону держвиконавець має право одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, у тому числі й конфіденційну. 

Тому відсутність у виконавчому листі відомостей про дату народження боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків та його паспортні дані не є підставою для повернення виконавчих документів без прийняття до виконання.