flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СХВАЛЕНО ПРОЄКТ ПРАВИЛ ДОПУСКУ ДО ПРИМІЩЕНЬ СУДІВ

04 грудня 2019, 10:22

 

22 листопада 2019 року Рада суддів України погодила проєкт Правил допуску осіб до приміщень судів, органів та установ системи правосуддя і транспортних засобів на їх територію.

Допуск осіб та транспорту до судів здійснюють працівники Служби судової охорони.

У правилах зазначено, що «пропуск не може поєднуватися з діями, що завдають фізичних або моральних страждань особами унаслідок фізичного та психологічного впливу або принижують їхню гідність».

На вході до приміщень судів встановлюють пункти пропуску з турнікетом (з автоматичною системою контролю та управління доступом), стаціонарним металодетектором арочного типу, ручними металошукачами, рентгенотелевізійним інтроскопом, кабіною (кімнатою) для вибіркового огляду осіб, засобами відеонагляду та зв’язку та іншими спеціальними технічними засобами, які виявляють заборонені речі.

Службові входи до судів обладнуються пристроями контролю доступу, які є складовими автоматичної системи контролю та управління доступом.

Внесення матеріальних цінностей, обладнання, техніки і винесення їх за межі приміщень здійснюється відповідно до порядку, що встановлює голова суду.

Для заборонених речей перед пунктами пропуску обладнуються камери схову.

До судів пропускають у робочі дні та у години, встановлені головою суду чи керівником органу.

Пропуск відбувається на основі таких документів: український та закордонний паспорти, службове посвідчення, національне посвідчення водія, пенсійне посвідчення або інший офіційний документ, що містить фотокартку особи та печатку установи, яка видала документ.

До суду пропускають:

працівників правоохоронних органів, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, працівники Служби судової охорони, військовослужбовці Національної гвардії України під час виконання ними службових обов’язків – за пред’явлення службового посвідчення;

особи, які беруть участь у розгляді кримінальних, цивільних, господарських та адміністративних справ (якщо в особи немає належного документа для ідентифікації, працівник Служби через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з’ясовує особу, що прибула, і надалі виконує вказівки головуючого в судовому засіданні);

інші особи, які тимчасово залучаються на період виконання робіт у приміщеннях судів, згідно зі списком затвердженим керівником суду (після пред’явлення документа);

особи, що прибули на відкриті судові засідання (після пред’явлення документа);

особи, що прибули для участі в засіданнях та інших заходах (за погодженим списком).

Журналісти, працівники засобів масової інформації пропускаються після пред’явлення документа, що посвідчує особу. Аудіо, відео, кіно і фотоапаратура застосовується під час засідання відповідно до процесуального законодавства.

Вогнепальна й холодна зброя, інші небезпечні для життя і здоров’я громадян предмети та речовини, які є речовими доказами у справах, пропускаються до приміщень судів за наявності відповідного процесуального документа і в супроводі судового розпорядника.

У робочі дні, після закінчення робочого часу, у судах можуть перебувати:

судді та працівники цих органів, установ;

працівники правоохоронних органів; які здійснюють спеціальні заходи забезпечення державної безпеки;

конвойні наряди правоохоронних органів та особи, які перебувають під їх охороною;

особи, які беруть участь у засіданнях чи інших заходах, якщо вони тривають;

особи, які беруть участь у судових засіданнях, які на час закінчення робочого дня не завершені;

медичний персонал служби невідкладної медичної допомоги, працівники рятувальної, аварійної, технічної, ремонтної служб, що прибули за викликом.

У неробочі години, вихідні, святкові та неробочі до судів, у разі проведення невідкладного відкритого судового засідання, право бути присутніми мають будь-які особи, а у разі закритого – лише учасники судового засідання, а також конвойні наряди та особи, які перебувають під їх охороною. 

Прес-секретар суду