flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коли набуде чинності нове процесуальне законодавство

04 жовтня 2017, 13:29

КОЛИ НАБУДЕ ЧИННОСТІ НОВЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО?

 

3 жовтня Верховна Рада України прийняла найдовший в історії українського парламенту закон про внесення змін до процесуальних кодексів.

          Одним законодавчим актом парламент змінив все процесуальне законодавство. Зокрема, у новій редакції викладено Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс та Кодекс адміністративного судочинства. Суттєві зміни внесено і до Кримінального процесуального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

          Про те, що зміни будуть масшабні, зрозуміло з обсягу прийнятого закону. Набудуть вони чинності з дня початку роботи нового Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму, опублікованим у газеті "Голос України".

         Варто зазначити, що змінами до процесуального законодавства внесено зміни і до Закону про судоустрій  щодо строків утворення нового Верховного Суду. Відповідно до змін Верховний Суд має бути створений та призначено суддів протягом року з дня набрання чинності Законом про судоустрій, тобто до 30 вересня 2017 року.

         29 вересня Вища рада правосуддя внесла Президенту рекомендації призначити 111 суддів. Проте Указ про призначення ще не видано.

         Через п'ять днів після оприлюднення Указу Президента про призначення суддів, має бути створений організаційний комітет, який протягом місяця скликає Пленум, до повноважень якого належить призначити дату початку роботи нового Верховного Суду.

         Коли новий Верховний Суд приступить до роботи, набуде чинності нове процесуальне законодавство, проте вводитися в дію воно буде з певними особливостями, про що "Українське право" повідомить після офіційного оприлюднення прийнятого 3 жовтня Закону.