flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уточнення порядку вручення судового рішення: що пропонують у Раді

02 травня 2024, 09:02

У Верховній Раді України пропонують закріпити на законодавчому рівні можливості вручення судового рішення за наявності електронного кабінету в ЄСІТС чи його відсутності шляхом направлення на офіційну електронну адресу засобами ЄСІТС.

У Раді зареєстровано законопроєкт №11193 від 22.04.2024 "Про внесення змін до деяких процесуальних законодавчих актів щодо уточнення порядку вручення судового рішення".

Законопроєктом пропонується внести зміни до ст. 272 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, ст. 251 Кодекс адміністративного судочинства України, якими передбачається доповнити право на отримання судового рішення за наявності електронного кабінету в ЄСІТС чи його відсутності шляхом направлення на офіційну електронну адресу засобами ЄСІТС.

У пояснювальній записці вказано, що законодавство не має прямої норми, яка б чітко вказувала на можливість вручення судового рішення на офіційну електронну пошту засобами підсистем ЄСІТС, коли особа має зареєстрований Електронний кабінет в ЄСІТС та має отримувати документи саме до такого кабінету.

Як зазначається, на практиці така ситуація призводить до ускладнення процесу отримання судових документів та пропуску процесуальних строків задля захисту своїх прав та інтересів у суді.