flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оклади працівників апарату судів помножать на коефіцієнт — проєкт

15 квітня 2024, 09:03

 

Чим більше справ надходить до суду, тим більшим стає навантаження на працівників апарату. Проте, через неконкурентоспроможну зарплату їх стає дедалі менше.


Аби стримати відтік кадрів, група нардепів зареєструвала проєкт «Про внесення змін до частини шостої статті 150 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо оплати праці державних службовців апарату судів» (реєстр. №11158), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначається у пояснювальній записці, станом на 31.12.2023 фактична чисельність держслужбовців апарату місцевих, апеляційних судів становила 13658 осіб, тобто за рік скоротилася на 381 держслужбовця.

Разом з тим є численні звернення судів, у яких звертається увага, що проведена класифікація посад державної служби не розв'язала питання з конкурентоспроможністю заробітної плати працівників апарату з урахуванням суттєвого збільшення навантаження, поєднаного з кадровим дефіцитом.

Тому пропонується встановити регіональні коефіцієнти, які додатково застосовуватимуться до посадових окладів державних службовців апарату судів, а саме:

1,1 — якщо суд розташований у населеному пункті з кількістю населення щонайменше 100 тис. осіб;

1,2 — якщо суд розташований у населеному пункті з кількістю населення щонайменше 500 тис. осіб;

1,25 — якщо суд розташований у населеному пункті з кількістю населення щонайменше 1 млн осіб.

У разі, якщо суд розміщується у кількох населених пунктах, застосовується регіональний коефіцієнт за місцезнаходженням органу, який провів державну реєстрацію такого суду.

За розрахунками нардепів, регіональні коефіцієнти будуть застосовуватись у 197 судах до посадових окладів 8066 держслужбовців.

Закон і Бізнес