flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нардепи підготували проєкт закону №11170, який удосконалює розгляд судових спорів стосовно пенсій та інших соціальних виплат

15 квітня 2024, 08:45

Підготовлено законопроєкт, який пришвидшить розгляд судових спорів щодо пенсій та інших соцвиплат.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов.

Так, він зазначив, що за останні роки кількість таких спорів в адміністративних судах значно зросла (у 2019 році загальна частка пенсійних спорів складала 22,6% (49,3 тис. справ), а в 2022 році вона збільшилася до 58,3% (207,5 тис. справ)).

“Це величезне навантаження на суди. Тому разом із колегами з різних фракцій, суддівською спільнотою та адвокатами підготували законопроєкт №11170, який удосконалює розгляд таких справ”, – зауважив Маслов.

А саме:

  • судовий збір за подання позову буде зменшено вдвічі;
  • розгляд завершуватиметься складенням скороченого судового рішення (вступна та резолютивна частина);
  • суд виготовлятиме повний текст судового рішення тільки на прохання сторони та за умови сплати додаткового судового збору;
  • скорочені строки на апеляційне оскарження (10 днів), та відсутність касаційного оскарження;
  • посилюються вимоги для доказування відповідачами (органи Пенсійного фонду України, інші державні органи) правомірності їх рішень, дій чи бездіяльності.

“У разі підтримки цієї ініціативи соціально-важливі спори, пов’язані з пенсіями та іншими соцвиплатами, стануть розглядатися швидше та комфортніше для українців”, – додав голова правового комітету.