flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЯК ЗМІНЯТЬСЯ ВИДИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ СІМЕЙ У 2024 РОЦІ

11 квітня 2024, 11:26

У 2024 році відбудеться низка змін у законодавстві, які матимуть вплив у багатьох сферах життя українських сімей.

Пропонуємо перелік основних змін, про які варто знати.

ДИТЯЧА ДОПЛАТА ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ

Добра новина для сімей з низькими доходами: З січня 2024 року максимальна сума надбавки на дитину збільшиться з попередніх 250 євро до 292 євро на дитину на місяць. Виплачувана сума буде автоматично коригуватися відділом сімейних допомог з січня 2024 року. Сім'ям, які вже подали заяву на отримання допомоги на дитину або вже отримують її, не потрібно нічого робити.

Ви ще не отримуєте допомогу на дитину і хочете дізнатися, чи відповідаєте ви вимогам для її отримання? Тоді Ви можете скористатися KiZ-Lotsen, щоб всього за кілька кроків перевірити, чи варто подавати заяву на отримання допомоги на дитину. Додаткову інформацію про допомогу на дитину Ви знайдете тут, на Familienportal.NRW.

БАЗОВИЙ НЕОПОДАТКОВУВАНИЙ МІНІМУМ ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ

Базова податкова пільга з прибуткового податку збільшується. З 1 січня 2024 року вона становитиме 23 658 євро для подружніх пар (попередній рік: 21 816 євро) та 11 784 євро для самотніх людей (попередній рік: 10 908 євро). Дохід до цих меж залишається неоподатковуваним.

ДОПОМОГА НА ДИТИНУ БУДЕ ЗБІЛЬШЕНА

Неоподатковуваний мінімум на дітей також буде підвищено з 1 січня 2024 року. Вона забезпечує прожитковий мінімум для дитини. З 1 січня 2024 року допомога на дітей становитиме 6 385 євро на дитину для обох батьків (попередній рік: 6 024 євро). Розлучені батьки мають право на половину допомоги (3 192 євро). Податкова служба автоматично звіряє з вашою декларацією про доходи, яка виплата допомоги на дитину - допомога на дитину чи допомога на дитину - є для вас більш вигідною.

ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ АВАНС НА ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

Аванс на утримання для одиноких батьків, які не отримують або отримують недостатні аліменти на дитину від другого з батьків, буде збільшено з 1 січня 2024 року:

  • для дітей віком до 5 років до 230 євро на місяць
  • для дітей віком від 6 до 11 років до 301 євро на місяць
  • для дітей віком від 12 до 17 років до 395 євро на місяць

БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ НА ШКІЛЬНЕ ПРИЛАДДЯ

Батьки отримають вищі виплати для своїх дітей з пакета "Освіта та участь" на придбання шкільних матеріалів, якщо вони відповідають вимогам. Субсидія на придбання олівців, зошитів та спортивного інвентарю збільшується до 130 євро в першому півріччі навчального року (у минулому році 116 євро), а в другому півріччі - ще 65 євро (у минулому році 58 євро). На це мають право батьки, які отримують громадянську або соціальну допомогу, доплату на дитину або житлову допомогу, а також ті, хто має право на пільги відповідно до Закону про допомогу особам, які шукають притулку.

ПОЧАТКОВА ТА ПОДАЛЬША ПІДГОТОВКА: БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ НА ПРОСУВАННЯ МОЛОДІ У ПРОФЕСІЙНІЙ ОРІЄНТАЦІЇ

З 1 квітня 2024 року стажери отримуватимуть надбавку на мобільність, якщо їм доведеться подорожувати далі за місцем стажування. У перший рік навчання вони отримуватимуть фінансову підтримку для двох сімейних поїздок додому щомісяця.

Крім того, молоді люди отримують підтримку від центрів зайнятості та агентств з працевлаштування щодо профорієнтації та вступу на професійне навчання. Вони можуть отримати підтримку протягом року професійної орієнтації.

МІНІМАЛЬНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА СТАЖЕРА ЗРОСТАЄ

Майбутні стажери отримуватимуть більше грошей з 1 січня 2024 року. Мінімальна щомісячна допомога на навчання повинна становити:

  • На 1-й рік навчання: 649 євро
  • На 2-й рік навчання: 766 євро
  • На 3-й рік навчання: 876 євро
  • На 4-й рік навчання: 909 євро

Ці нижчі межі стосуються всіх учнів, які проходять навчання відповідно до Закону про професійну освіту або Кодексу ремесел; більш високі виплати на навчання можна узгодити в будь-який час. Учні можуть вимагати додаткової оплати, якщо вони не отримують мінімальну допомогу на навчання або отримують її несвоєчасно.

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ХВОРОБУ ДИТИНИ ТЕЛЕФОНОМ

Батьки, яким потрібно доглядати за хворою дитиною, тепер можуть отримати медичну довідку для виплати допомоги у зв'язку з дитячою хворобою телефоном - без необхідності відвідувати кабінет педіатра. Довідка видається максимум на п'ять днів. Обов'язковою умовою є те, що лікар знайомий з дитиною і що видача довідки по телефону видається доцільною. Ця постанова вже застосовується з 18 грудня 2023 року

.

ПІЛЬГИ НА ОПЛАТУ ДИТЯЧИХ ЛІКАРНЯНИХ

Досі для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності батькам потрібно було отримати довідку від педіатра в перший день хвороби дитини. У майбутньому батькам не потрібно буде негайно вести дитину на прийом до лікаря. З 2024 року листок непрацездатності знадобиться лише з четвертого дня хвороби.

З 2024 року допомога по тимчасовій непрацездатності виплачуватиметься за 15 днів на кожну дитину. Одинокі батьки можуть претендувати на 30 днів на дитину. Загальна кількість днів на рік становить 35 робочих днів для кількох дітей і 70 робочих днів для одиноких батьків.

З 1 січня 2024 року батьки, які мають обов'язкове медичне страхування, матимуть право на допомогу у зв'язку з хворобою дитини, якщо вони потрапляють до лікарні за медичними показаннями під час стаціонарного лікування застрахованої дитини. Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за весь час перебування дитини на стаціонарному лікуванні.

СПРОЩЕНИЙ ОБМІН ДИТЯЧИМИ ЛІКАМИ В АПТЕКАХ

З метою забезпечення постачання лікарських засобів аптеки можуть обміняти педіатричні ліки, яких немає в наявності і які знаходяться в терміновому списку Федерального інституту лікарських засобів і медичних виробів (BfArM), на ліки з тією ж діючою речовиною без консультації з лікарем, який виписав рецепт. Це стосується як виготовлення лікарських засобів в аптеках, так і заміни лікарської форми.

ПОСЛУГИ З ДОГЛЯДУ: ПОКРАЩЕННЯ ДЛЯ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ДОГЛЯДУ, ТА ЇХНІХ РОДИЧІВ

З 1 січня 2024 року на п'ять відсотків зросте допомога на догляд та допомога на догляд у натуральній формі. Для дітей та молодих людей, які потребують догляду, віком до 25 років з 4 та 5 ступенем нужденності в догляді, право на тимчасовий догляд буде збільшено з шести до восьми тижнів.

З 2024 року кожен, хто має підтримувати близького родича, який потребує догляду, матиме право на допомогу на догляд до десяти робочих днів на календарний рік на одну особу, яка потребує догляду.

ДОПОМОГА ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ: ПОСТУПОВЕ ЗНИЖЕННЯ ПОРОГУ ДОХОДУ ЗАПЛАНОВАНО З 1 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Батькам потрібно бути готовими до цього: Законодавці планують частково переглянути умови отримання батьківської допомоги. Правила набудуть чинності 1 квітня 2024 року:

  • Для пар, чия дитина народилася до 31 березня 2024 року, до цього часу застосовується ліміт оподатковуваного доходу в розмірі 300 000 євро. Пари, які перевищують цей ліміт доходу, не отримують батьківську допомогу. Для одиноких батьків застосовується ліміт доходу в розмірі 250 000 євро.
  • Для дітей, народжених з 1 квітня 2024 року, ліміт доходу для пар знижується до 200 000 євро. Для одиноких батьків застосовується ліміт доходу в розмірі 150 000 євро.

Базова батьківська допомога:

Ви можете отримувати базову батьківську допомогу протягом 12 місяців. Якщо другий з батьків також залишається вдома щонайменше 2 місяці, виплата продовжується на 2 місяці до 14 місяців. Для дітей, народжених з 1 квітня 2024 року, також обов'язковою умовою є те, що принаймні один з двох партнерських місяців батько або мати буде перебувати вдома. Тоді спільна відпустка по догляду за дитиною для обох батьків можлива лише протягом одного місяця. Винятки з цього правила передбачені для передчасних пологів та багатоплідних пологів. Одинокі батьки можуть отримувати допомогу по догляду за дитиною протягом 14 місяців. Для дітей, народжених особливо передчасно, можна продовжити період виплати основної батьківської допомоги.