flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика: Соціальні гарантії для громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи: рішення КСУ

04 квітня 2024, 09:11

Конституційний Суд України ухвалив рішення стосовно гарантій соціального захисту та компенсацій громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Про це повідомляється на офіційному сайті КСУ.

Перший сенат Конституційного Суду України ухвалив Рішення №4-р(І)/2024 у справі за конституційними скаргами Водолагіна Сергія Миколайовича та Некрилова Володимира Вікторовича, що стосувалося відповідності Конституції України певних положень законів щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

 

 

Заявники оспорювали частину 3 статті 54 закону №796 зі змінами, за якою “в усіх випадках розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими: для I групи інвалідності – 6000 гривень; для II групи інвалідності – 4800 гривень; для III групи інвалідності – 3700 гривень; для дітей з інвалідністю – 3700 гривень”.

У рішенні вказано, що громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечено особливі гарантії соціального захисту та компенсації шкоди згідно з Конституцією України.

Дослідивши питання, порушені в конституційних скаргах, КСУ дійшов висновку, що частина третя статті 54 закону №796 не відповідає Конституції України (є неконституційною).

При цьому суд закрив конституційне провадження в частині щодо конституційності абзаців 8, 9, 10 пункту 2 розділу І закону №1584 у зв’язку з неприйнятністю конституційних скарг.

Текст рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті КСУ 4 квітня.