flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стандарти дружнього до дитини правосуддя імплементують у кількох регіонах

05 червня 2023, 10:10

В Україні стартував пілотний проєкт з імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини.

«Для впровадження у практичну діяльність уніфікованих підходів реалізації принципів правосуддя, дружнього до дитини, Мінсоцполітики, спільно з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ та Міністерством юстиції підписали спільний Наказ. Цим документом започатковано пілотний проєкт. Усі учасники проєкту, у межах повноважень та компетенцій, працюватимуть над зміною підходів до проведення досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень за участі дітей», – повідомили у Мінсоцполітики.

Проєкт, що реалізовуватиметься у декількох регіонах країни, має на меті забезпечення корекції поведінки, відновлення та реабілітацію неповнолітніх та їх близьких. Передбачене невідкладне проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях за участю дітей, долучення спеціально підготовлених слідчих і прокурорів.

Загалом ідеться про комплексний супровід неповнолітньої особи на всіх етапах кримінального провадження і виконання судового рішення – до поновлення прав. До цього процесу залучатимуться психологи, представники ювенальної превенції, служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг.

Наразі служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг відіграють  важливу роль в системі правосуддя, дружнього до дитини. Вони працюють з дітьми, які скоїли правопорушення, постраждали від злочинів або були свідками злочинів, надають підтримку їхнім родинам. У разі, коли батьки є частиною загрози для дитини,  шукають для дитини нових опікунів або прийомних батьків, які здатні стати підтримкою для дитини та піклуватися про неї.

Участь Мінсоцполітики в пілоті передбачає, в тому числі розробку:

– проєкту державного стандарту надання послуги соціально-психологічної реабілітації для неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення;

– рекомендацій для працівників служб у справах дітей із роботи з дітьми, які стали жертвою кримінального правопорушення, надання їм необхідної комплексної допомоги, у тому числі психологічної, медичної, безоплатної правової;

– алгоритму залучення як законного представника неповнолітньої особи попередньо визначеного органом опіки та піклування представника, який пройшов спеціалізоване навчання.

За успішності пілотного проєкту, його результати будуть масштабовані на всю країну.