flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батьків штрафуватимуть за згубний вплив на дітей, - проєкт

29 травня 2023, 11:03

У Верховній Раді планують внести зміни до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вони стосуватимуться відповідальності за залучення дітей до порушення правил дорожнього руху.


Відповідний проєкт під №9289 вже зареєстровано у ВР. Про це інформує «Закон і Бізнес».

В пояснювальній записці до проєкту зазначається, що дитяча поведінка формується під впливом батьків, родичів, інших  осіб. Неправомірна поведінка старшої особи стає прикладом дитині для самостійного вчинення правопорушення. Порушення ПДР батьками чи іншими особами, які супроводжують дитину, призводить до вироблення у дітей навичок здійснювати аналогічні порушення, що в багатьох випадках має наслідком ДТП.

Також автори законотворчої ініціативи відзначають, що діти недостатньо розуміють шкідливість вчинюваних суспільно небезпечних дій та вчинення порушень ПДР, що своєю чергою спричиняє формування у дітей хибних міркувань про моральні цінності.

Проєктом передбачається доповнити ст. 127 КУпАП новим кваліфікованим складом адміністративного правопорушення, що передбачає відповідальність за непокору пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху; порушення правил дорожнього руху особами, які керують велосипедами, гужовим транспортом, і погоничами тварин, якщо такі правопорушення вчинені з втягненням неповнолітнього віком до шістнадцяти років.

Тож якщо зміни наберуть чинності, то такі дії каратимуться накладенням штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) або громадськими роботами на строк від двадцяти до сорока годин.

 

Закон і Бізнес