flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОМІЧНИКИ СУДДІВ НЕ МОЖУТЬ ПАРАЛЕЛЬНО ЗАЙМАТИСЬ АДВОКАТСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ — ПОЗИЦІЯ РСУ

05 травня 2023, 10:09

4 травня 2023 року, на своєму засіданні Рада суддів України висловила позицію, що помічники суддів, зокрема і помічники голів судів, не можуть суміщати свої посади з провадженням адвокатської діяльності.

«Є випадки, коли помічники суддів ходять навіть у ті самі суди, де вони працюють, представляти інтереси клієнтів як адвокати», — зауважив голова Ради суддів України Богдан Моніч.

За словами пана Моніча, парадоксальність ситуації полягає в тому, що Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у частині заборони суміщення певних посад із провадженням адвокатської діяльності не врегульовує питання щодо помічників суддів.

«Безумовно, так бути не може. І це питання більше не в сумісництві та суміщенні посад, а в питаннях етики, дотримання антикорупційного законодавства, конфлікту інтересів і правил трудового розпорядку працівника суду», — підкресли очільник РСУ.

Тож Рада суддів України вказала, що помічники суддів не можуть займатись адвокатською діяльністю.

Водночас помічники суддів можуть здобувати професію адвоката, але відразу після отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльність повинні призупинити його дію.