flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники апарату судів стануть жити краще. Можливо в жовтні — ДСАУ

04 травня 2023, 13:07

Якщо темпи надходження збережуться, виконати план з судового збору можна буде орієнтовно у жовтні 2023 року. Тоді працівники апарату зможуть розраховувати не тільки на 20% стимулюючих виплат.


Про це розповів членам РСУ голова Державної судової адміністрації Олексій Сальников, повідомляє «Закон і Бізнес».

За його словами, квітень був надважким місяцем. Хоча рік за видатками ніби виглядає краще, ніж попередній. Однак , за 4 місяці цього року тільки видатки на оплату комунальних послуг забезпечені коштами на 100%.

Як повідомив О.Сальніков, станом на 1.05.2023 заборгованість по зарплаті становить 313 млн грн., з яких 297,7 млн грн. — за суддівською винагородою. На це, за словами голови ДСАУ, впливає насамперед відставка суддів — за ці 4 місяці Вища рада правосуддя відправила у відставку 135 суддів, а також виплата матеріальної допомоги служителям Феміди, яким надається відпустка.

Проте, за прогнозами ДСАУ, така заборгованість буде погашена до 8 травня коштом травневих асигнувань. Можливо, буде перехідна заборгованість на червень хіба що у Львівській області, де одразу чимало суддів пішли у відпустки.

Крім того, для виконання постанови КМУ «Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану» №391, що передбачає застосування коефіцієнтів 2 та

1,5 до посадових окладів держслужбовців, які працюють в зоні активних або можливих бойових дій, необхідно щонайменше 332 млн грн.

Утім є й оптимістичні показники. Йдеться про надходження до спеціального фонду держбюджету від судового збору. Якщо нинішні темпи надходження збережуться, виконати план з судового збору можна буде, за словами О.Сальнікова, орієнтовно у жовтні 2023 року. Відповідно, після цього можна буде перерозподілити понадпланові надходження на виплати працівникам апарату.

Голова РСУ Богдан Моніч запитав, чи не варто передбачити, аби якісь коефіцієнти застосовувати й до окладів суддів. Адже наразі доволі важко знайти суддів для роботи, наприклад, у Херсонській області. В ДСАУ погодилися з необхідністю таких доплат й запросили до обговорення даного питання на робочій групі.

У певний глухий кут ДСАУ і РСУ завело питання щодо долі ДП «Санаторно-курортний лікувальний центр «Шкло», якому Кабмін змінив орган управління. Адже, як наголосила Валерія Чорна, наразі кілька сотень гектарів землі з лісами та джерелами мінеральної води хочуть тишком-нишком забрати у судової влади. Й РСУ про це — ані слова.

Б.Моніч запропонував запитати документи з цього приводу та повернутися до цього питання.

Також порушувалося питання щодо виплати суддівської винагороди суддям-військовослужбовцям. Адже, як повідомив Б.Моніч, розпорядники бюджетних коштів орієнтуються на вищий орган, а у Верховному Суді такі виплати не здійснюються. Тобто протилежна позиція, яка відображена у рішенні РСУ, до уваги не береться. Очільник РСУ поінфоормував, що запланував зустріч із Головою ЗС Всеволодом Князєвим, щоб обговорити це питання.

Урешті-решт, інформацію голови ДСАУ взяли до відома. Водночас зобов’язали ДСАУ щоквартально інформувати членів РСУ про стан фінансового забезпечення.

Закон і Бізнес