flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законопроєкт про зарплату працівників апарату суду не суперечить євроінтеграції, але потребує доопрацювання: Комітет дав висновок

24 квітня 2023, 09:30

Комітет з питань інтеграції України до ЄС назвав законопроєкт про розв'язання проблеми з зарплатами в 5-6 тисяч грн у працівників апарату суду таким, що потребує доопрацювання.

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на своєму засіданні 18 квітня розглянув законопроєкт №6311 про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів.

Документ пропонує збільшити посадові оклади працівникам органів судової влади та скасувати нарахування їм додаткових  виплат, що стимулюють.

За висновком Комітету, «проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, але потребує доопрацювання з метою дотримання принципу правової визначеності та узгодження із національною правовою системою в частині оплати праці державних службовців».

Нагадаємо, на офіційному сайті Президента України створено петицію стосовно критичної ситуації з приводу відтоку кадрового потенціалу із судової системи через вкрай низький рівень оплати праці найнижчої ланки державних службовців апаратів загальних місцевих та апеляційних судів, а саме секретарів судових засідань та помічників суддів.

Так, середня зарплата працівників апарату загального місцевого суду складає 7500 грн (з відрахуванням податків отримують по факту 6107 грн)

При тому, що мінімальна зарплата, яку фактично отримують більшість працівників апаратів загальних місцевих судів складає 5 250 грн.

У зв’язку з цим, секретарі судових засідань, помічники та інші працівники апаратів загальних судів масово звільняються.

Якщо ситуація не зміниться найближчим часом, у перспективі нікому буде здійснювати фіксацію судового процесу, складати проєкти процесуальних документів, що може призвести до неможливості провадження судочинства в державі.

Найбільш вразливими категоріями держслужбовців апаратів загальних місцевих та апеляційних судів є секретарі судових засідань.

Розмір фактично отримуваної заробітної плати більшості секретарів судових засідань у місцевих загальних судах становить 5200 – 6300 грн.

При цьому, для роботи на посаді секретаря судового засідання вимагається наявність вищої юридичної освіти, поширюється ряд обмежень та заборон передбачених законами «Про державну службу», «Про запобігання корупції».