flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Грошової допомоги до 5 травня не буде – набрав чинності відповідний закон

18 квітня 2023, 15:48

Грошову допомогу УБД, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, членам сімей загиблих військових, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та жертвам нацистських переслідувань, яку щорічно виплачували до 5 травня, замінили на виплату до Дня Незалежності.

В Україні 15 квітня набрав чинності закон, що замінює виплату до 5 травня на виплату до Дня Незалежності. Про це повідомляє ГО “Юридична сотня”.

У громадській організації пояснюють, що дана виплата так само надаватиметься:

  • учасникам бойових дій;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасникам війни;
  • членам сімей загиблих військовослужбовців;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • жертвам нацистських переслідувань.

І, так само як і з виплатою до 5 травня, її порядок та розмір визначатиме Кабмін у межах бюджетних призначень, встановлених законом про держбюджет України. Наразі ці питання Уряд ще не врегулював.

“Тож чи варто очікувати на виплату до 5 травня в цьому році? Ні, оскільки новий закон змінив закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та переніс, по суті, цю виплату до 24 серпня”, – зауважують у “Юридичній сотні”.

Стосовно розміру виплат до Дня Незалежності, то його має визначити Уряд, прийнявши відповідне рішення (такого рішення ще немає).

Щодо того, чи є можливість отримати виплату в більшому розмірі, ніж визначить Уряд, то в організації звертають увагу на те, що відповідно до рішення ВС від 1 грудня 2022 року у справі №580/2869/22 допомога буде виплачуватися в розмірі, визначеному Урядом, адже під час воєнного стану соцзахист може обмежуватися. Із детальним аналізом судового рішення можна ознайомитися ТУТ.

 

Стосовно того, яким буде порядок виплат, наприклад, для військових, які мають статус УБД, то цим законом було виключено статтю 17-1 із ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, яка в загальних рисах регулювала механізм отримання виплати різними категоріями осіб, які мають на неї право, строки звернення та отримання виплати тощо.

“Тому механізм виплати також буде визначено на підзаконному рівні”, – наголошують у громадській організації.