flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Реєстрі судових рішень закриють назви судів та інших державних органів: Рада готується проголосувати законопроект

23 січня 2023, 10:47

Верховна Рада готується ухвалити закон, за яким ДСА має закрити у судових рішеннях найменування судів, державних органів, фінансових установ, ЦВК та інших об’єктів критичної інфраструктури.

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про прийняття за основу законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень 7033-д.

Зокрема, передбачено, що у текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу, не можуть бути розголошені найменування об’єктів критичної інфраструктури, а також найменування об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Однак до переліків об’єктів критичної інфраструктури відноситься невизначене число об’єктів. Наразі цей перелік визначається щодо кожного сектору окремо, і повний перелік відсутній.

Зокрема, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.22 № 1384, яка визначає Порядок віднесення об’єктів до критичної інфраструктури, до числа таких об’єктів відносяться:

  • об’єкти, які займаються організацією підготовки та проведення виборів та референдумів,
  • органи державної влади та місцевого самоврядування,
  • засоби масової інформації,
  • суди,
  • органи, які відповідають за пенсійне забезпечення, соціальне страхування і соціальні послуги,
  • охорону навколишнього середовища
  • ринок небанківських фінансових послуг, ринок платіжних послуг тощо.
  • Отже, у разі прийняття цього закону адміністратор Реєстру має закрити у рішеннях назви управлінь пенсійного фонду, ЦВК, назви різних органів державної влади, і навіть назви самих судів, якщо окремі з них віднесуть до переліку об’єктів критичної інфраструктури.

    Зрозуміло також, що такий перелік не є стабільним – окремі об’єкти можуть додаватися до нього, окремі – вибувати. Як у такому разі має діяти адміністратор Реєстру, законодавці не передбачили.

    Нагадаємо, що у Раді також готуються ухвалити законопроєкт про впровадження рукописних протоколів.