flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТОП-10 правових подій тижня -16-20 січня

23 січня 2023, 10:02

1. Європарламент проголосував за створення спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України

У прийнятій у четвер, 19 січня, резолюції євродепутати вимагають притягнути політичне та військове керівництво росії до відповідальності за злочин агресії проти України

Детальніше

2. Визначено коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2022 рік: Держгеокадастр

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру на виконання статті 289 Податкового кодексу повідомляє.

Детальніше

3. У Парламенті підготували додаткові обмеження доступу до текстів судових рішень

13 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 7033-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень».

Детальніше

4. Дозволено пересилати за кордон документи, що посвідчують особу: постанова Уряду

Мінреінтеграції поінформувало, що таке рішення було прийнято на урядовому засіданні 17 січня. 18 січня Кабмін переголосував постанову № 41 у зв'язку з уточненням законодавчої термінології. Документ набрав чинності 20 січня.

Детальніше

5. Податківці вказали, за легкові автомобілі якої вартості необхідно сплачувати транспортний податок у 2023 році

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадали, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року: у 2023 році - 2 512 500 гривень (п. 267.2 ПКУ).

Детальніше

6. 18 січня набрали чинності нові правила щодо міжнародних посилок

Державна митна служба інформує, що 18 січня 2023 року набрали чинності пункти 1, 3, 4, 6 - 8, 10, 11 розділу І Закону № 1999-ІХ "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування".

Детальніше

7. Самочинне будівництво пропонують карати позбавленням волі на строк до 5 років

Самочинне будівництво будівель або споруд пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років у разі, якщо ці дії створили небезпеку чи призвели до настання тяжких технологічних аварій, екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення.

Детальніше

8. Оновлено перелік нотаріусів, які в умовах воєнного стану вчиняють нотаріальні дії щодо цінного майна

Наказом Мін'юсту № 232/5 від 16 січня 2022 року внесено зміни до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 03 травня 2022 року N 1760/5. Відповідний перелік діє у новій редакції.

Детальніше

9. Оновлено Інструкцію з діловодства в місцевих та апеляційних судах: які зміни передбачено

Державна судова адміністрація внесла зміни до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

Детальніше

10. Новий Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ: Мінреінтеграції надало роз'яснення щодо застосування

Наприкінці минулого року Уряд прийняв постанову № 1364, якою визначено механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Детальніше