flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як звернутися з адмінпозовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку

22 вересня 2020, 14:05

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області доводить до відома громадян, що відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про місцеві вибори України», кожен громадянин має право ознайомитися зі списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцеперебування виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення зі списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

      Відповідно до статті 274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

      Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцеперебування відповідної комісії.

      Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніше як за два дні до дня голосування. Суд при розгляді цього позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

           Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Позовну заяву може бути подано до суду у строк, встановлений частинами 6-8 статті 273 КАС України, а саме:

- позовні заяви може бути подано до суду у п'ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності;

- позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, можуть бути подані до суду у п’ятиденний строк, але не пізніше двадцять другої години дня, що передує дню голосування;

- позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, можуть бути подані до суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Такі адміністративні справи суд вирішує у 2-денний строк після надходження позовної заяви. Якщо адміністративна справа надійшла до суду до дня голосування, то судді розглядають її протягом 2 днів, але не пізніше ніж за 2 години до початку голосування. Справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування, а справи, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, судді розглядають протягом 2-х днів після надходження позовної заяви.

Для захисту виборчих прав громадян на період виборчого процесу виборчого процесу в Україні у Коростенському міськрайонному суді Житомирської області встановлено особливий режим роботи для суддів та працівників апарату суду в позаробочий час, у святкові та неробочі дні.

     Зразок адміністративного позову про уточнення списку виборців, законодавчу базу щодо виборів можна знайти на офіційному веб сайті Коростенського міськрайонного суду Житомирської області у підрозділі "Вибори"  розділу «Громадянам».