flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди мають бути готовими повернутися до дистанційної роботи — рекомендації РЄ

18 червня 2020, 11:15

 

Через пандемію суди зіткнулися з дилемою, що обрати: особисту безпеку чи ефективне правосуддя. Щоб допомогти судовій системі, було схвалено дорожню карту дій.

 

Європейська комісія з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) Ради Європи провела спеціальне засідання та затвердила оперативний план дій на випадок рецидиву пандемії.

У декларації головна увага зосереджена на диджиталізації судового процесу. Карантин зумовив появу нових можливостей для здійснення правосуддя. Певна річ, мова йде не тільки про судовий розгляд у режимі відеоконференції, а й про ефективну комунікацію через веб-сайти, розгляд звернень онлайн.

Головну увагу потрібно звернути на те, що дотримання суддями принципів здійснення правосуддя ще не гарантує ефективності. Адже держава повинна створити належну технічну базу, операційне обслуговування, навчання суддів та чітку юридичну основу дистанційної роботи, зазначається в документі.

Психофізіологічний стан законників під час роботи в умовах карантину потребує підтримки та є одним зі способів реалізації принципу безпеки осіб.

Сама декларація — це інструкція, а не інструмент. Утім, технічні можливості районних та обласних судів різняться. Тому, вочевидь, реалізація рекомендації РЄ в повному обсязі в кожній установі залежатиме як від судів, так і від держави.