flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВЕРХОВНА РАДА СХВАЛИЛА У ЦІЛОМУ РЕФОРМУ СУДДІВСЬКОГО ВРЯДУВАННЯ

17 жовтня 2019, 09:15

16 жовтня 2019 року Верховна Рада України схвалила у другому читанні і у цілому проєкт закону № 1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Закон скорочує удвічі склад Верховного Суду: від 200 до 100 суддів, змінює роботу Вищої ради правосуддя, формує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і розширює перелік посад, на які поширюється люстрація, у тому числі на ВККСУ і ВРП.

Так, запроваджується новий порядок формування ВККСУ, за яким призначення на посади дванадцяти членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюватиметься Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу.

Вища рада правосуддя утворюватиме конкурсну комісію, до складу якої входитимуть: три особи, обрані Радою суддів України із числа її членів; три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції.

Також передбачається створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Серед іншого, вносяться суттєві зміни до законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя» щодо суддівської винагороди. Так, законопроектом пропонується визначити, що суддівська винагорода встановлюється за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання, оскільки усі судді судової системи мають єдиний правовий статус і є рівними перед законом.

Нагадаємо, законопроєкт № 1008 розкритикували в юридичній спільноті. Акцентується увага на тому, що до розробки законопроєкту не залучили громадський сектор, профільних експертів та міжнародні організації. 

Проти прийняття проєкту, серед інших, виступали, Вища рада правосуддя і Рада суддів України.

Окрім того, Верховний Суд заявив, що закопроєкт створює загрозу незалежності судової гілки влади. На думку суддів ВС, проєкт містить потенційні загрози незалежності всіх суддів, а його прийняття призведе до реального посягання на їх незалежність та матиме негативний вплив на дію верховенства права як невід’ємну складову правової держави.

Додамо, Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи запросив думку Венеціанської комісії щодо недавніх поправок до законодавчої бази в Україні, що регулює діяльність Верховного Суду та органів судової влади.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич і посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас також розкритикували законопроєкт.