flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хто може бути представником у виконавчому провадженні?

07 березня 2024, 10:30

Виконавче провадження – це виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку що регламентується Законом України "Про виконавче провадження" та Конституцією України. Про це повідомило Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

Сторонами виконавчого провадження є стягувач (той, кому належить виконати рішення) та боржник (той, хто зобов'язаний виконати рішення). Кожна сторона може самостійно брати участь у ньому або доручити це представнику.

Як зазначається, у виконавчому провадженні представники можуть бути різні особи, які мають відповідне повноваження та право діяти від імені іншої особи, а ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження можуть лише сторони та представники цього провадження.

Такими представниками у виконавчому провадженні можуть бути:

  • адвокат – коли боржник або кредитор віддав своє повноваження адвокатові, він може виступати як їх представник у виконавчому провадженні;
  • повірений – це особа, якій боржник або кредитор надав повноваження на виконання певних дій у виконавчому провадженні;
  • представник юридичної особи коли стороною виконавчого провадження є юридична особа (наприклад, компанія або організація), її інтереси може представляти уповноважена особа;
  • особа, яка має довіреність, якщо фізична або юридична особа надала довіреність іншій особі на виконання певних дій у виконавчому провадженні, ця особа може виступати як їх представник;
  • представник державного органу у випадку, коли стороною виконавчого провадження є державний орган чи установа, її інтереси може представляти уповноважений представник цього органу.

Так, ці особи мають право діяти від імені іншої особи та представляти її інтереси у виконавчому провадженні відповідно до законодавства та наданих повноважень.

Що таке ЄДР?

Єдиний реєстр боржників – це систематизована база даних про боржників, що є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження та ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна.

Відомості про боржників, включені до Єдиного реєстру боржників (ЄДР). Ознайомитися з боржниками, занесених до ЄДР можна за посиланням. Реєстр є вільним для доступу та ознайомлення.