flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика - Обвинувачений примирився з потерпілим: хто оплатить експертизу, вказав ВС

06 березня 2024, 09:58

Закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав не звільняє особу від сплати процесуальних витрат, пов’язаних із проведенням судових експертиз.


На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, залишаючи без змін ухвалу апеляційного суду у справі №930/497/23, інформує «Закон і Бізнес».

У цій справі обвинуваченого було звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 («Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами») Кримінального кодексу — у зв’язку з примиренням з потерпілим, а кримінальне провадження щодо нього закрито. Процесуальні витрати на залучення експертів у сумі 1887,8 грн. віднесено за рахунок держави.

Апеляційний суд змінив це рішення, стягнувши вказані витрати з обвинуваченого.

Своєю чергою, ККС указав, що нереабілітуючі підстави закриття кримінального провадження означають, що стосовно особи зібрано достатньо доказів для підозри у вчиненні кримінального правопорушення, однак з огляду на певні обставини кримінальне провадження щодо цієї особи виключається.

Водночас ККС зауважив, що у разі згоди особи на завершення кримінального провадження в такій формі, без використання прав на доведення невинуватості, всі процесуальні витрати, понесені органом досудового розслідування та пов’язані з розслідуванням кримінального провадження, має відшкодувати саме ця особа.

Також ККС зазначив, що апеляційний суд урахував висновок Великої палати ВС у постанові від 17.06.2020 у справі № 598/1781/17, відповідно до якого питання розподілу процесуальних витрат може вирішуватись не тільки у формі обвинувального вироку, а й ухвали.

Джерело: Закон і Бізнес