flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відновлюється кваліфоцінювання суддів

13 листопада 2023, 10:14

Від сьогодні, 13 листопада, Вища кваліфікаційна комісія суддів відновлює кваліфікаційне оцінювання суддів. Таке оцінювання повинні пройти 1884 судді місцевих та апеляційних судів з усієї України.


Комусь доведеться цю процедуру розпочинати зі складення іспиту (109 осіб), а переважна більшість (1775) допущені до другого етапу — дослідження досьє та проведення співбесіди, інформує «Закон і Бізнес».

Як зазначають у пресслужбі ВККС, до етапу співбесід долучається громадська рада доброчесності, яка має сприяти комісії у встановленні відповідності судді чи кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності.

Напередодні комісія спільно з ГРД погодили перелік індикаторів, які свідчать про невідповідність судді чи кандидата на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики, а також принципи їх застосування.

«Перелік індикаторів, які вказують на недоброчесність, та принципи їх оцінювання забезпечать єдиний підхід до даної процедури та підвищать її транспарентність. При цьому комісія спільно з ГРД й надалі працюватиме над вдосконаленням таких індикаторів», – зазначив заступник голови ВККС Руслан Сидорович.

Кваліфікаційне оцінювання розпочнеться з роботи трьох колегій. У перший день заплановано проведення співбесід з 9 суддями. Усі співбесіди транслювалися в прямому ефірі на офіційній Youtube-сторінці комісії.

Нагадаємо, що останнє засідання ВККС щодо процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді проводилось ще 5 листопада 2019 року. А вже через два дні припинились повноваження членів комісії другої каденції.

Закон і Бізнес