flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкрите звернення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області до Всеукраїнського Об'єднання "Автомайдан"

09 листопада 2023, 14:18

Підтримуючи заяву Верховного Суду України, Ради суддів України та інших представників судової влади, громадських об’єднань та усіх свідомих громадян України щодо неприпустимості проявів зневажливого ставлення до помічників суддів та приниження їх професіоналізму і доброчесності, Коростенський міськрайонний суд Житомирської області звертається до Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» з рішучим засудженням необґрунтованої негативної  риторики та принизливих визначень на адресу помічників суддів.

Створення та розміщення ВО «Автомайдан» в мережі інтернет відкритої бази помічників суддів під час війни, насамперед загрожує  безпеці діяльності органів судової влади, оскільки така інформація може бути використана російськими злочинцями на шкоду безпеці нашої країни, а також ставить під загрозу життя працівників судів, їх рідних та близьких.

Слід зауважити, що використання назви Проєкту «Суддівські посіпаки» є неетичним та упередженим ставленням до помічників суддів усіх інстанцій, яке нав’язується суспільству саме через тлумачення терміну «посіпака». Згідно з Академічним тлумачним словником української мови це визначення розуміється як «прислужник, готовий допомагати в будь-яких діях, переважно ганебних».

Зазначимо, що кожен помічник судді нашого суду є професійним  та відповідальним фахівцем в системі правосуддя.

Як відомо, місто Коростень від початку війни в Україні зазнало важких бомбардувань з боку російських загарбників. Однак в ці, без перебільшення, надважкі часи помічники суддів, зокрема Алла Волківська, Людмила Іванцова, Світлана Алексеєва, Ірина Прокопчук залишалися на робочих місцях, виконуючи не тільки свої безпосередні обов’язки, а й забезпечуючи виконання функцій секретарів судових засідань, секретарів суду тощо.  

Завдяки їх самовідданості та високому професіоналізму було налагоджено безперервну роботу судової установи з захисту прав і свобод громадян та інтересів держави.

Вважаємо, що наявність подібних проєктів та зневажливих висловів нівелює інститут помічника судді, завдаючи цим шкоди авторитету судової влади в той час, коли система судоустрою, як ніколи, має потребу в освічених, професійно підготовлених та вмотивованих спеціалістах в умовах війни, кадрової кризи та тотального недофінансування.

Висловлюємо подяку та підтримку працівникам судової влади та закликаємо усі громадські об’єднання, зокрема, ВО «Автомайдан»,  спрямовувати свою діяльність на укріплення суспільної довіри до судової системи та ствердження авторитету нашої держави в європейському правовому колі.