flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кредит ЄКТС: що дерслужбовцю слід знати про підвищення кваліфікації

15 січня 2021, 09:39

Підвищувати кваліфікацію та проходити професійне навчання не рідше, ніж раз на три роки, зобов’язаний кожен державний службовець. Після проходження професійного навчання державному службовцю нараховується кредит Європейської системи переведення і накопичення балів (ЄКТС).


Про нюанси підвищення кваліфікації державними службовцями нагадали у Сьомому апеляційному адміністративному суді, передає  «Закон і Бізнес».

Кредит ЄКТС нараховує державному службовцю Служба управління персоналом державного органу. Він нараховується згідно з Порядком нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання, затвердженим наказом Національного агентства України з питань державної служби від 12.12.2019 № 226-19 за такими видами професійного навчання:

- підготовка за освітньо-професійною програмою для здобуття ступеня вищої освіти за рівнем магістра за спеціальністю “Публічне управління та адміністрування” галузі знань “Публічне управління та адміністрування”;

- підвищення кваліфікації;

- стажування;

- самоосвіта.

Обсяг одного кредиту ЄКТС становить 30 годин. Служба управління персоналом державного органу веде облік кредитів ЄКТС за кожним видом професійного навчання та

вносить відомості до особової картки державного службовця.

Нарахування кредитів ЄКТС відбувається на підставі таких документів, як  оригінали дипломів, свідоцтв, посвідчень, сертифікатів тощо, які підтверджують проходження професійного навчання, а також за результатами навчання згідно з програмами підвищення кваліфікації та участі у заходах з обміну досвідом в Україні та за кордоном, на підставі довідок про результати стажування в Україні або інших документів про проходження стажування за кордоном та на підставі оригіналів відповідних документів про проходження професійного навчання – самоосвіти державного службовця.

Хочемо звернути увагу, що підвищення рівня професійної компетентності державних службовців проводиться протягом усього періоду його служби, а підвищення кваліфікації (як одного з видів професійного навчання) –  не рідше одного разу на три роки.

Підвищення кваліфікації здійснюється за загальними та спеціальними програми підвищення кваліфікації. Вони поділяються на такі види:

- професійні (сертифікатні) програми – довгострокові програми підвищення кваліфікації обсягом не менше двох кредитів ЄКТС;

- короткострокові програми – короткострокові програми підвищення кваліфікації обсягом 0,2-1 кредит ЄКТС.

Для того, щоб виконати індивідуальну програму підвищення кваліфікації, державний службовець повинен набрати не менше 1 кредиту  ЄКТС протягом календарного року.

Прессекретар суду